Potravina

20.03.2018

Potravina je výrobek nebo látka určená pro výživu lidí a konzumovaná ústy v nezměněném, syrovém, anebo upraveném stavu.

Jde o všechny základní poživatiny, látky obsahující živiny, produkty rostlinné nebo živočišné výroby zemědělství určené pro lidskou výživu. Obsahují živiny jako jsou sacharidy, tuky, proteiny, vitamín nebo minerální látky. Požité živiny jsou v lidském těle vstřebávány buňkami a využity k produkci energie, udržování životních funkcí a podpoře jeho růstu.

Potraviny a potravinové suroviny rostlinného původu


  • Obilniny (pšenice, žito, ječmen a oves, rýže a kukuřice, pohanka, amarant, proso, tritikále, čirok)
  • Luštěniny (hrách, čočka, fazole, podzemnice olejná, sója)
  • Okopaniny (brambory, řepa cukrovka, topinambury, čekanka, sladké brambory)
  • Zelenina
  • Ovoce
  • Rostlinné tuky a oleje (olej řepkový, slunečnicový, sójový, olivový, palmový, podzemnicový, bavlníkový, světlicový, sezamový a kokosový, rostlinná másla atd.)
  • Ořechy, mák, semena
  • Koření
  • Houby