Lidská výživa

18.03.2018

Lidská výživa

Je závislá na příjmu výživových látek z potravy. Výživové látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů, a které přijímá v potravinách, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, vlákniny a vodu. Energetická hodnota potravin se obvykle vyjadřuje v kilokaloriích nebo joulech

Potraviny

  Chléb, obiloviny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny.                                              

- sacharidy

- bílkoviny

- vlákniny

- vitamín B

- minerály

Zelenina a ovoce

- vitamín C

- kyselina listová

- kalium, vlákniny

- biogenní prvky

Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója

- Bílkoviny

- železo

- vápník

- vitamín B

- mastné kyseliny

Tuky a oleje

- vitamín A

- vitamín D,

- vitamín E

-  esenciální mastné kyseliny

Nápoje ......(bez alkoholu) voda