Kynuté koláče z žitné mouky.

07.02.2019

Ingredience :

kvásek :

- 2 lžíce vlažné vody

-  40g kvasnic

- půl kávové lžičky třtinového cukru

- 1 lžíce mouky


- 250 ml...mléko nebo voda

- 100 g másla

- kůra z jednoho citrónu

- 2 vejce

- 500g žitné mouky nebo namixovat 250//250g

- 2 lžíce medu

-  švestkové povidla neslazené


Drobenka :

- kousek másla

2 lžíce třtinového cukru

- 1 lžíce žitné mouky

2 lžíce vloček

- 1 vejce na potření krajů koláčů


Postup :

1. Droždí smícháme s vlažnou vodou, cukr, mouka. Promícháme a v teple necháme kvasit asi 15 minut.

2. Ke kvásku přidáme , rozpuštěné máslo,  voda nebo mléko, nastrouhaná kůra z citrónu, vajíčka, mouka, med. Těsto smícháme a necháme vykynout cca 45 minut.

3. Vykynutého těsta tvoříme koláče, potřeme povidly

4. Nachystáme si posypku :

Do misky si dáme vločky, cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Nasypeme na koláče , potřeme vajíčkem pečeme na 180°c cca 30 minut