Co je zdravé stravování.

Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus ve stabilní homeostázi. Aby se zabránilo chronickým nemocem, jako jsou například obezita, srdeční choroby, diabetes mellitus nebo rakovina, je podle dat uvedených ve sborníku Světové zdravotnické organizace[10] nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu.[11] Taková strava vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organismu nadměrnou spotřebou určité látky. Množství však záleží na individuálních předpokladech.

Jídelníček by  měl zahrnovat, dostatek zeleniny, masa,  mléčných výrobku, příloh  a celozrné pečivo.

Ideální je jíst 3krát / 6 krát denně, menší porce.

Snídaně

  • celozrnné obiloviny - pečivo, kaše, vločky (neexistují jen ovesné, ale např. i žitné, jáhlové, pohankové apod.).
  • bílkoviny - mléčné výrobky (jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, cottage, lučina), vejce, libová šunka, rybičky, pomazánky (tvarohové, luštěninové, zeleninové) apod.
  • kvalitní tuky - kvalitní margaríny, máslo, ořechy, avokádo
  • ovoce nebo zelenina
  • tekutiny - neslazený čaj, voda a někdy káva nejlépe bez mléka

Dopolední svačina :

by měla tvořit 15 % denního příjmu energie. Jako její základ je nejvhodnější celozrnné pečivo. To je totiž bohaté na sacharidy a vlákninu, která je nezbytná pro dobře fungující trávení. Zapomeňte na salámy a paštiky, nahraďte je kvalitní šunkou.

  • Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, kvalitní šunkou a rajčetem.
  • Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, tuňákem a proužky barevných paprik.
  • Bílý jogurt s nastrouhaným jablkem.
  • Ovocný salát s nasekanými ořechy, 2 plátky kukuřičného chleba.
  • Cereální vločky, bílý jogurt, nakrájená broskev.
  • Sýr cottage se zeleninovými prsty (zelenina nakrájená na proužky, kterými se sýr nabírá).
  • Bílý jogurt, hrst mandlí a nakrájené jablko.
  • Mix sušeného ovoce (neslazené) a oříšků.
  • Domácí mrkvový koláč, bílý jogurt.
  • Salát ze strouhané mrkve a jablka s rozinkami a kokosem.
  • bílý jogurt, ovoce, oříšky
  • upečená zdravá buchta nebo koláč

OBĚD

Ideální polední jídlo by mělo mít základ v bílkovinách, což je maso nebo sýr, případně luštěniny. Na talíři byste měli mít také sacharidy, to znamená přílohu ve formě rýže, těstovin, brambor nebo celozrnného pečiva. Nezapomínejte na zeleninu.

Když hubnete, nahraďte část přílohy zeleninovým salátem, ale opravdu jen část - nevynechávejte sacharidy úplně, protože tělo šidíte o důležité živiny. Když vypustíte maso bez náhrady za jinou bílkovinu, riskujete, že váš metabolismus najede na úsporný režim. Navíc dostanete dříve hlad, protože jídlo s vyšším obsahem bílkovin zachovává delší pocit najedení.

Správně sestavený oběd zabrání únavě, která se občas po poledni dostavuje. Stává se to, když zatížíte žaludek příliš těžkým jídlem. Na mých stránkách máte hromadu zdravých, rychlých receptů.

ODPOLEDNI SVAČINA


pak v ideálním případě tvoří 30% denního energetického příjmu a měla by pokrýt veškeré odpolední sportovní aktivity.

příklady:
- Jogurt bílý Klasik, zelenina, chlebíčky
- Zeleninový salát s mozarellou, celozrnný toust
- Zeleninový salát s tuňákem, knäckebrot
- Celozrnný chléb s luštěninovou pomazánkou, jablko
- Celozrnný chléb s pomazánkou z mrkve a tvarohu, kedlubna
Špaldové chlebíčky, sýr eidam 30%, rajče
- Mrkvový salát s ananasem, směs oříšků
Slunečnicový chléb z celozrnného, hermelín figura, okurka
Knäckenrot, vejce na tvrdo, paprika

Humus z červené řepy, rýžové chlebíčky, eidam 30%

Večeře

 V hubnutí musí člověk hlídat každou potravinu, kterou zařadí do svého jídelníčku. Každá potravina má jiný obsah sacharidů, tuků, vitamínů i minerálů. Každá také dodá našemu tělu jiný počet kalorií. Správná večeře je u hubnutí velmi důležitá. Podstatné je, abychom naše tělo dostatečně vy živili, ale nedodali mu příliš mnoho sacharidů nebo tuků. Při redukci si totiž nemůžeme dovolit před spaním přijmout nadměrné množství sacharidů nebo tuků, které nespálíme. Když si lehneme a jdeme spát, tělo nemá jak spálit cukry ani tuky z večeře, proto mu nezbude nic jiného než je uložit někde v těle. A to je při redukci to poslední, co chceme.

  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem, Zelenina.
  • Rýže s tofu nebo kuřecím masem. Zelenina.
  • Brambory nebo bramborová kaše, kuřecí maso. Zelenina.
  • Zeleninový salát, případně s pečivem (nejlépe celozrnným).
  • Pečivo (opět nejlépe celozrnné), šunka, sýr, pomazánka. Zelenina.
  • grilovaná zelenina, fazolky se parmskou  šunkou, kuřecí prsa.
  • Zdravý životní styl

    Životní styl je důležitý faktor ovlivňující zdraví člověka. V současnosti se pod vlivem negativních dopadů moderní společnosti na životní prostředí dostává do popředí snaha žít zdravě, což zahrnuje základní faktory jako životní rytmus, pohybový režim, duševní aktivita, zvládání náročných životních situací, životospráva a racionální výživa[10] a také péči o tělesné, psychické a duchovní kultury osobnosti. Do zdravého životního stylu patří též život, chůze či turistika naboso.